Pædagogiske metoder
Vi arbejder ud fra disse pædagogiske metoder
Neuroaffektiv udviklingspsykologi
Vi har i Børnehandicap indgået et samarbejde med psykolog Susan Hart og vi har sammen udviklet en neuroaffektiv udviklingspsykologi uddannelse målrettet alle vores medarbejdere i Børnehandicap.
Uddannelsen er til alle faste medarbejdere i Børnehandicap i perioden 2024 til 2026. Den strækker sig over 14 uddannelsesdage fordelt på 6 moduler. Uddannelsen giver et grundigt kendskab til neuroaffektiv udviklingspsykologi bl.a. gennem de neuroaffektive kompasser og den neuroaffektive analyse, så det bliver muligt at arbejde mere målrettet med både vurderings- og interventionsopgaver, tilrettelægge og indgå i interventioner rettet mod børn og unge i det daglige arbejde som medarbejder i Børnehandicap.
Beskrivelse af uddannelsens indhold
Modul 1 (dag 1-3) v. Susan Hart
Indføring i Neuroaffektiv Udviklingspsykologi og de neuroaffektive kompasser
Intromodulet handler om, hvordan personlighedsudvikling udvikles gennem interaktioner mellem mennesker i barndom og ungdom. I denne forståelse inddeles modningen i tre hierarkisk forbundne niveauer. Efterhånden som de tre niveauer bliver fleksible og integrerer sig, udvikles mere og mere psykisk resiliens. Udviklingen skabes igennem oplevelser af fælles afstemning, hvor barnet eller den unge føler sig “mødt” og “rummet” på hvert niveau. På dette modul relateres den teoretiske forståelse til praksis.
Modul 2 (dag 4-5) v. Lisbeth Hedegaard
Neuroaffektive analyse med afsæt i egne cases
På dette modul vil deltagerne blive oplært i brugen den neuroaffektive caseanalysemodel og i den neuroaffektive analyse. Formålet med caseanalysen er at indhente relevante oplysninger om barnets eller den unges liv med henblik på at undersøge sårbarheder/ressourcer. Formålet med den neuroaffektive analyse er at kortlægge barnets/den unges nærmeste følelsesmæssige udviklingszone og bruge den til at tilrettelægge pædagogiske interventioner med sigte på traumeheling og/eller støtte af personlighedsudvikling.
Modul 3 (dag 6-7) v. Lisbeth Hedegaard og Anne Larsen
På den første kursusdag arbejdes der med spørgsmål om egne cases og træningsfilm og de, der skal gå videre til certificeringsprocessen forberedes. På den anden kursusdag er der fokus på hvordan man giver en tilbagemelding af analyseresultaterne, og hvordan man går fra analyse til intervention. Begge dage vil deltagerne gennemgå resultaterne fra egne cases flere og tilrettelægge interventionsplaner. Deltagerne vil ligeledes blive præsenteret for forskellige konkrete interventioner til de tre niveauer, som den neuroaffektive analyse består af. Man vil også her gennemgå interviewteknik til at indhente oplysninger fra andre informanter og vise, hvordan analysen kan anvendes til effektmåling med udgangspunkt i justering af interventionsplanen. På basis af filmklip og samspil og egne analyser vil deltagerne i fællesskab udvikle forslag til intervention.
Modul 4 (dag 8-9) v. Anne Larsen
Interventioner gennem aktiviteter og leg
Dette modul fokuserer på udviklingsbaseret intervention med de handicappede børn og unge. Med inspiration fra bl.a. Theraplay, Sunshine Circles, NUSSA (3-13 år) og UNG (13-23 år) introduceres interventionstiltag, der kan støtte samspil gennem leg. Der vil være fokus på handicappede børns interventionsbehov og hvorledes man gennem aktiviteter, leg og øvelser, kan anvende udviklingsfremmende intervention, når samtalebaseret intervention ikke rækker. Legen har sigte på at træne følelsesmæssige og sociale kompetencer i én til én kontakt og i gruppesamspil. Undervisningen består af at inddrage deltagerne i aktiviteter, videoklip og dialog.
Modul 5 (dag 10-12) v. Charlotte Grønning og Camilla Sandholm
Udvikling af selvagens – Bliv en dygtig karavanefører
Selvagens betyder evnen til at bruge sig selv og sine personlige kompetencer som arbejdsredskab og til at føle og tænke klart i samspillet med andre mennesker. Uanset hvor mange metoder man får til at støtte et andet menneskes forandringsproces, skaber det ingen forandring, hvis den, der skal give støtten, ikke er i stand til at være ”på bølgelængde” med den anden. Vi vil derfor på dette modul arbejde med deltagernes selvagens, det vil sige deres evne til at indgå i udviklende samspil. Dette gøres gennem personlig udforskning af erfaringer og indre tilstande i nervesystemets hierarkiske organisering
Modul 6 (13- 14) v. Susan Hart
Opsamling
På sjette og sidste modul opsamler vi teori, vurdering og interventionsmetode, bl.a. igennem video og nogle af deltagernes egne optagede videoklip eller cases og evt. gennem supervision af deltagernes cases ud fra den neuroaffektive caseanalyse model. Der vil på dette modul være mulighed for at få besvaret spørgsmål, som har rejst sig i løbet af efteruddannelsesforløbet.